Η γεωπολιτική του ποδοσφαίρου

Δρ. Ιωάννης Παρίσης

Η φετινή χρονιά είναι η πρώτη που το Γιβραλτάρ συμμετέχει σε πρωτάθλημα της UEFA. Στα προηγούμενα δύο χρόνια, αφότου είχε γίνει δεκτό ως μέλος της είχε μόνο ο φιλικές συναντήσεις. Με μόλις 30.000 κατοίκους, είναι το μικρότερο σε πληθυσμό μέλος της UEFA.

Αλγκάρβε

Το εντυπωσιακό Στάδιο Algarve στο νότο της Πορτογαλίας

Το Γιβραλτάρ δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, αλλά «Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος», εξαρτώμενο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το τελευταίο, ενώ συμμετέχει στον ΟΗΕ και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως Ηνωμένο Βασίλειο, κατάφερε να συμμετέχει στις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις με 4 ομάδες: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Ήδη, μετά από προσπάθειες ετών, που βέβαια σκόνταφταν κυρίως στην σφοδρή αντίδραση της Ισπανίας, το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσθεσε και πέμπτη συμμετοχή σε UEFA και FIFA. Αρχικά το αίτημα έγινε δεκτό τον Μάιο του 2013, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2014 υπήρξε μια απόφαση για ακύρωση. Μετά από προσπάθειες, στις οποίες βέβαια πρωτοστατούσε το Λονδίνο, επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του Γιβραλτάρ από το έτος 2016.

Γιατί η Ελλάδα θα παίξει με το Γιβραλτάρ στην Πορτογαλία;

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Γιβραλτάρ είναι η έλλειψη κατάλληλου γηπέδου. Το μοναδικό γήπεδο Victoria έχει χωρητικότητα μόλις 5.000 θεατών και δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της UEFA. Φυσικά ούτε λόγος να εξυπηρετηθεί από την γειτονική Ισπανία. Διαφορετικά θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το δημοτικό στάδιο της διπλανής πόλης La Linea που αποτελεί το ισπανικό όριο με το Γιβραλτάρ, χωρητικότητας 20.000 θεατών.

Victoria

Το Στάδιο Victoria του Γιβραλτάρ

Έτσι το Γιβραλτάρ συμφώνησε με την Πορτογαλία να χρησιμοποιεί το στάδιο Αλγκάρβε (Estádio Algarve) στο νότο της χώρας, μεταξύ των πόλεων Φάρο και Λουλέ, σε απόσταση 3-4 ωρών με λεωφορείο από το Γιβραλτάρ (μέσω του ισπανικού εδάφους). Είχε σχεδιαστεί το 2000 σύμφωνα με τα στάνταρντς της UEFA FIFA, και έχει χωρητικότητα 30.000 θεατών, όσος δηλαδή είναι συνολικά ο πληθυσμός του Γιβραλτάρ!

Το Γιβραλτάρ ζήτησε από την UEFA μια εξαίρεση για τον αγώνα με την Ελλάδα αλλά από ότι φαίνεται το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

This entry was posted in Γεωπολιτική, Γεγονότα, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s