Περιμένοντας τον… Δράμαλη

Απάντηση στο άρθρο «Η μεραρχία της Τρίπολης περιμένει τον… ΔράμαληΣτραβά και παράδοξα του ελληνικού στρατού που κοστίζουν ακριβά στο κράτος» (21/2/10). http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_21/02/2010_391666

ΠΡΟΣ: Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Κύριε Διευθυντά,

Διάβασα με προσοχή το άρθρο της συνεργάτιδός σας κ. Δώρας Αντωνίου με τίτλο «Η μεραρχία της Τρίπολης περιμένει τον… ΔράμαληΣτραβά και παράδοξα του ελληνικού στρατού που κοστίζουν ακριβά στο κράτος» (21/2/10). Από τον τίτλο ακόμα, είναι εμφανής η προκατάληψη της συντάκτριας έναντι των στρατιωτικών τους οποίους προσπαθεί να παρουσιάσει ως ανίκανους να αντιληφθούν ότι η Τριπολιτσά δεν κινδυνεύει από επίθεση του Δράμαλη!!!

Η δημοσιογραφία μπορεί σίγουρα να προσφέρει σημαντικό έργο αναδεικνύοντας προβληματικές καταστάσεις και φέρνοντας στο φως στρεβλώσεις και λανθασμένες αποφάσεις και ενέργειες. Όταν όμως η ίδια προβαίνει σε στρεβλώσεις της πραγματικότητας και υπερβολές τότε υπάρχει πρόβλημα. Σε ολόκληρο το άρθρο είναι εμφανής η υπερβολή, η ανακρίβεια, η κακή πρόθεση και η προκατάληψη. Τελικά η κ. Αντωνίου αδικεί τον εαυτό της, δεδομένου ότι από την όλη αρθρογραφία της δείχνει να διαθέτει υψηλή νοημοσύνη.

Διαπιστώνει (!) η κ. Αντωνίου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «διατρέχονται από νοοτροπίες, αλλά και κανονισμούς τουλάχιστον αναχρονιστικούς». Δεν γνωρίζω μέσα από ποια μελέτη και γνώση του θέματος ήχθη στη διαπίστωση αυτή. Αγνοεί ωστόσο ότι για τα περισσότερα από τα θέματα στα οποία αναφέρεται δεν ευθύνεται η στρατιωτική ηγεσία αλλά εκείνοι που επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των πελατών-ψηφοφόρων τους μέσω του ΕΣ. Και εξηγούμαι:

Είναι γεγονός η μεγάλη διασπορά του ΕΣ και η διατήρηση μη αναγκαίων σχηματισμών, μονάδων και στρατοπέδων. Είναι πράγματι αδιανόητο ο ΕΣ να έχει διάταξη ανταποκρινόμενη προς τα γεωπολιτικά δεδομένα της ψυχροπολεμικής εποχής, ή αυτή να καθορίζεται από τοπικιστικές εξαρτήσεις πολιτευτών, τοπικών αρχόντων, εμπορικών συλλόγων αλλά ακόμη και… μητροπολιτών.  Αν η κ. Αντωνίου ενδιαφερόταν πραγματικά για το πρόβλημα θα μπορούσε να κάνει σχετική έρευνα και να ρωτήσει τους πολιτικούς γιατί υπάρχει στην Τρίπολη διοίκηση μεραρχίας (χωρίς στράτευμα), γιατί υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες σε όλες τις πόλεις της Πελοπονήσου, και πολλά άλλα… που θα χρειάζονταν σελίδες για να αναφερθούν. Θα διαπίστωνε τότε τραγελαφικές περιπτώσεις. Θα ανακάλυπτε πολύχρονους αγώνες βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων και μητροπολιτών για να μη καταργηθεί ή μετακινηθεί από τον τόπο τους έστω και ένας λόχος ή μια αποθήκη. Θα μάθαινε για πολιτικούς που εξελέγησαν πρώτοι στην περιφέρειά τους επειδή πέτυχαν να εγκατασταθεί εκεί μια στρατιωτική μονάδα. Θα πληροφορείτο περιπτώσεις που χάρη στην αντίδραση τοπικών κομματαρχών (που «κατά σύμπτωση» είναι και ιδιοκτήτες ταβερνών και καφετερειών) δεν μπορεί δεκαετίες τώρα ο ΕΣ να μετακινήσει μονάδες σε σημεία που ικανοποιούν τα σχέδιά του. Θα μάθαινε πώς αντέδρασαν σε ανάλογες περιπτώσεις εμπορικοί σύλλογοι, με τη συμπαράσταση πολιτικών και τοπικών αρχόντων. Θα μάθαινε για μητροπολίτη σε νομό της Μακεδονίας που καταφέρθηκε κατά του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΣ διότι «υποβίβασαν την πόλη του από έδρα υποστρατήγου σε έδρα ταξιάρχου»!!!

Η κ. Αντωνίου, προσπαθεί να δείξει ότι οι στρατιωτικοί αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες φύλαξης στρατοπέδων. Ποιο είναι αυτό το ευφυέστατο «στέλεχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» που της έδωσε την τόσο «πρωτότυπη» πληροφορία για το πώς φυλάσσονται «στο εξωτερικό τα σύγχρονα στρατόπεδα»; Γιατί δεν ρώτησε για ποιο λόγο ως «στέλεχος του Υπουργείου» δεν εισηγείται να διατεθούν οι απαιτούμενες πιστώσεις για την εγκατάσταση τέτοιων εφαρμογών; Οι στρατιωτικές διοικήσεις χρόνια τώρα το ζητούν και έχουν συντάξει και υποβάλλει πλήρεις μελέτες.

Δεν επαρκή ο χώρος για να αναφερθώ στις «55 διοικήσεις ταξιαρχιών» και άλλα σημεία του άρθρου που αποδεικνύουν άγνοια και μια ανεξήγητη εμπάθεια. Αν η κ. Αντωνίου επιθυμεί να συμβάλει θετικά στο όλο θέμα και να βοηθήσει την ηγεσία του ΕΣ στην υλοποίηση της διατάξεως των μονάδων που επιθυμεί, ας ασχοληθεί σε βάθος δίνοντας αγώνα για όλα τα «στραβά και παράλογα». Αν δεν μπορεί ή δεν θέλει, ας αφήσει καλύτερα τις ειρωνικές και εξυπναδίστικες αναφορές που μόνο τον εντυπωσιασμό και την παραπληροφόρηση εξυπηρετούν.

Σημείωση: Δεν γνωρίζω πόσες …γωνίες έχει το κτίριο του ΥΠΕΘΑ, αλλά πάντως πεντάγωνο δεν είναι. «Πεντάγωνο» αποκαλούν οι Αμερικανοί το δικό τους διότι έχει σχήμα κανονικού πενταγώνου. Είναι σαν να αποκαλούμε «Λευκό Οίκο» το προεδρικό μέγαρο επειδή έτσι το ονομάζουν οι Αμερικανοί!

Ευχαριστώ

Με τιμή

Δρ. Ιωάννης Παρίσης

Υποστράτηγος ε.α./Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης

This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s