Στη μνήμη του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη

Δρ. Ιωάννης Παρίσης (*)

Στις 23 Μαίου 2016 συμπληρώνεται μία δεκαετία από τον θάνατο του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.

Ο Κώστας Ηλιάκης, 37 ετών, από τα Χανιά, χειριστής μαχητικού αεροσκάφους F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης, πέταξε στις 23 Μαίου 2006 για τελευταία φορά, σε αποστολή αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών ανατολικά της Κρήτης.Πάνω από την Κάρπαθο δέχθηκε δολοφονικό χτύπημα από τουρκικό αεροσκάφος και κατέπεσε στο Αιγαίο.

Ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης δεν είναι φυσικά ο μοναδικός αεροπόρος που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια προάσπισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων. Μεγάλος είναι ο αριθμός των πεσόντων αεροπόρων στη διάρκεια της ειρηνικής περιόδου των τελευταίων δεκαετιών. Μόνο κατά την δεκαετία του 2000 έχασαν τη ζωή τους 24 αεροπόροι, με χειρότερη χρονιά το 2000 (9) και το 2004 (6).

Εκείνο που συγκίνησε ιδιαίτερα στην περίπτωση του Ηλιάκη, αλλά ταυτόχρονα εξόργισε κάθε  Έλληνα, είναι το πισόπλατο χτύπημα που δέχθηκε από τον Τούρκο πιλότο, μια καθαρή πράξη δολοφονίας.

(*) Ο Ιωάννης Παρίσης είναι Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης – Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) – http://www.acastran.org
This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Στη μνήμη του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη

  1. Ο/Η Καπνιαρης Νικολαος λέει:

    Αυτά δεν τα γνωρίζουν οι σημερινοί πολιτικοί και κυρίως ο κύριος αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβερνήσεως.
    Ας προπαθήσουμε τολάχιστον οι σημερινοί απόστρατοι να συμβάλουμε στην απόδωση τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν είναι και λίγοι σας θύματα σε εκτέλεση του καθήκοντος άθρωποι (Μόνιμα στελέχοι αλλά και κληρωτοί.
    Συνχαριτήρια για την καταχώρηση.

  2. Ο/Η thanos λέει:

    τιμη και δοξα στον ικαρο που σαν αλλος λεωνιδας φυλαξε τις θερμοπυλες απο
    το γερακιια της αγκυρας.Ο jefry γεωργιος παπανδρεου τα εκανε ολα flat ξεχνοντας
    οτι δεν χρειαζεται να εισαι κομιστης ονοματος αλλα να εισαι ανδρειος

  3. Ο/Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ λέει:

    Ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης , είναι ένας τους πολλούς σύγχρονους ήρωες , ειρηνικής περιόδου των Ενόπλων Δυνάμεων . Αιωνία του η μνήμη . Ο Θεός της Αγάπης και της Δικαιοσύνης , ας αναπαύσει την ψυχή του » εν χορώ Αγίων και Δικαίων. Αλέξανδρος.Γ.Καραγιάννης Ταξίαρχος ε.α.

Σχολιάστε