Ο πολύς πατριωτισμός βλάπτει;

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης

Πριν από ένα δεκαπενθήμερο, στις 5/5/11, δημοσίευσα σ’ αυτό το ιστολόγιο, την εργασία του αγαπητού φίλου Αθαν. Επισκόπου, Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με τίτλο: Η κατάσταση της Ελληνικής Γλώσσας

Οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Επίσκοπος στην εργασία του αυτή δεν ήταν δυνατόν να περάσουν απαρατήρητες από τους αναθεωρητές κάθε εθνικού, είτε αφορά την ιστορία, είτε τη γλώσσα, είτε οποιαδήποτε έκφραση πατριωτισμού. Αυτή τη φορά η επίθεση ήρθε από την κ. Άννα Φραγκουδάκη (γνωστή από τη συμπόρευσή της με την άλλη εκπρόσωπο του αναθεωρητισμού κ. Θάλεια Δραγώνα). Σε άρθρο της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (14/5/11) με τίτλο «Ο πολύς… πατριωτισμός» διαπιστώνει (!) ότι «ο «πολύς πατριωτισμός» βλάπτει».

Η κα Φραγκουδάκη αμφισβητεί ακόμη το δικαίωμα κάποιου να εκφράζει τη γνώμη του. Γράφει (με κάποια δόση υπεροψίας και σνομπισμού): «Υπάρχει μια ομάδα πανεπιστημιακών, αν έχω καταλάβει καλά Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής, που εργάζονται σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Μολονότι οι περισσότεροι ανήκουν σε θετικές επιστήμες, διακινούν συχνά κείμενα για ιδεολογικά θέματα, με ρητορική επωδό ότι η ελληνικότητα κινδυνεύει, επειδή στην Ελλάδα επικρατεί «ανθελληνισμός». Ένα πρόσφατο αφορά τον κίνδυνο εξαφάνισης της ελληνικής γλώσσας από τη «βάναυση επιρροή» της αγγλικής, γραμμένο από έναν μεταξύ των ολίγων εντόπιων πανεπιστημιακών της ομάδας, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και με ειδικότητα χωρίς καμία σχέση με τη γλώσσα.»

Κλασσική «δημοκρατική» αντίληψη όλων των ομοϊδεατών της: «όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας οφείλει να.. το βουλώνει. Δεν δικαιούται να ομιλεί.» Κάποτε έκλειναν σε ψυχιατρεία όσους είχαν αντίθετη άποψη.

«Η κ. Φραγκουδάκη θεωρεί πως κάθε αναφορά σε πατρίδα, πατριωτισμό και έθνος είναι συντηρητική, δεξιά και, σχεδόν, φασιστική πολιτική.» γράφει  ο γνωστός φιλόλογος, συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος (ΤΑ ΝΕΑ, 19/2/99, «ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ Ζήτω τα γιούχα»).

Εις ότι φορά στην «ομάδα πανεπιστημιακών» στην οποία αναφέρεται η κα Φραγκουδάκη, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό βήμα διαλόγου  (Hellenic Professors and PhDs Electronic Forum) με περίπου 5.000 μέλη, στο οποίο κατατίθενται απόψεις και ανταλλάσσονται  χρήσιμες πληροφορίες και θέσεις. Στο φόρουμ αυτό δεν μετέχουν μόνον Έλληνες του εξωτερικού αλλά και, κυρίως, του εσωτερικού. Η κα Φραγκουδάκη επιδιώκει να δώσει την εντύπωση ενός ύποπτου δικτύου που περίπου κινδυνολογεί για την ελληνικότητα, κά.

Είναι δεδομένο ότι κάθε εθνική-πατριωτική έκφραση θα αντιμετωπίζει την αντίδραση των αναθεωρητών οι οποίοι θα επιδιώκουν την ενοχοποίηση του πατριωτισμού. Θα μας βρίσκουν όμως απέναντι. Απέναντι σε όλους αυτούς «οι οποίοι σε βιβλία και άρθρα τους χαρακτηρίζουν φασίστες τον Ελύτη, τον Εγγονόπουλο και τον Εμπειρίκο γιατί μιλούν για πατρίδα και ελληνική γλώσσα και εθνικιστή τον Σεφέρη!» (Κώστας Γεωργουσόπουλος (ΤΑ ΝΕΑ, 19/2/99). Και να γνωρίζουν ότι οι ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε πολλοί – και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό!

This entry was posted in Εθνικά θέματα and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ο πολύς πατριωτισμός βλάπτει;

  1. Ο/Η Πετρου Ελευθέριος λέει:

    Η αυτοσύγχυση και η ψευδοκουλτούρα στην οποία μεγάλωσε η κυρία Φραγκουδάκη και η κάθε Φραγκουδάκη που δεν διστάζει (οποία οίηση)να αυτοχαρακτηρίζεται και ειδικός την εμποδίζει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος όταν τα Ελληνό-
    πουλα αναμιγνύουν στις προφορικές και γραπτές συνομιλίες τους Αγγλικές με Ελληνικές λέξεις απομάκρυνόμενα από την διαχρονικότητα και τελειότητα της Ελληνικής γλώσσας. Η μήπως δεν είναι η αυτοσύγχηση αλλά η σκοπιμότητα της βαθμιαίας απώλειας της γνώσης της γιατί μόνο μέσα από το διαχρονικό μεγαλείο της εκπηγάζει και η΄εθνική υπερηφάνεια που ενοχλει τους εν συγχύσει μόνο οπαδούς της παγκοσμιοποίησης. Γιατί άλλο πράγμα η γλωσσομάθεια και άλλο η Βαβέλ. Είναι επομένως χρέος όλων, από όλα τα φόρα και με όλα τα μέσα, να επισημαίνεται η τελειότητα της γλώσσας μας γιατί μεσα απο αυτή γίνεται περισσότερο κατανοητή η Ιστορία μας την γνώση της οποίας έχουν απόλυτη ανάγκη οι νέοι μας.

  2. Ο/Η Savvas Lazopoulos λέει:

    ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΠΛΗΣΣΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ, «ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ», ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΔΑΠΗΣ….
    ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩΜΕ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s