Η ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ – Γεωστρατηγική Ανάλυση της Μεσογείου

ΕξώφυλλοΗ Μεσόγειος Θάλασσα, «η εντός και καθ’ ημάς θάλαττα λεγομένη» κατά τον Στράβωνα, ευρισκόμενη στο κέντρο ενός σχετικά ασταθούς περιφερειακού πλαισίου, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη μορφή του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος ολόκληρης της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής αλλά και ευρύτερα. Στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, η Μεσόγειος αποτέλεσε κύριο χώρο ενδιαφέροντος των διεθνών συνασπισμών και των μεγάλων διεθνών δρώντων. Παραλλήλως αναπτύχθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας μεταξύ της βόρειας και της νότιας ακτής, με στόχο τη σταθερότητα και την επίλυση θεμάτων τρομοκρατίας, λαθρομετανάστευσης, ενεργειακών πόρων, ρύπανσης.

Στις σελίδες του βιβλίου αυτού περιλαμβάνεται μεγάλος όγκος πληροφόρησης και δίδονται απαντήσεις για τους ανταγωνισμούς, τις συγκρούσεις και τις γεωπολιτικές ανατροπές που συμβαίνουν στο ευρύτερο περιβάλλον της Μεσογείου. O συγγραφέας, υποστράτηγος ε.α. και διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης / διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, επιχειρεί μία γεωστρατηγική ανάλυση και αξιολόγηση της μεσογειακού περιβάλλοντος με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για την κατανόηση του τρόπου που σε κάθε περίπτωση ενήργησαν ή ακόμη και την πρόβλεψη για το πώς αναμένεται να ενεργήσουν στο μέλλον οι διάφοροι γεωστρατηγικοί δρώντες.

Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με μεγάλο αριθμό έγχρωμων χαρτών, διαγραμμάτων και πινάκων που συνοδεύουν το κείμενο και βοηθούν τον αναγνώστη στην πληρέστερη κατανόηση των στοιχείων που παρατίθενται. Αυτό το καθιστά ένα μοναδικό βοήθημα για την παρακολούθηση και την κατανόηση των όσων συμβαίνουν στο περιβάλλον μας. Στις 350 σελίδες του αναλύονται θέματα όπως ο αραβικός κόσμος της Μεσογείου, οι πρωτοβουλίες ευρω-μεσογειακής και περιφερειακής συνεργασίας, οι στρατηγικές πρώτες ύλες, η παρουσία των κύριων διεθνών παικτών. Επίσης, η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία, ο θρησκευτικός φανατισμός, η γεωπολιτική της ενέργειας και η ενεργειακή ασφάλεια, οι ένοπλες δυνάμεις. Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου παρατίθενται εκτιμήσεις για τις προοπτικές που διαφαίνονται για το μέλλον.

Στην ανάλυση αυτή ελήφθησαν υπόψη όλα τα νέα στοιχεία, πληροφορίες, γεγονότα, μεταβολές ισχύος, γεωπολιτικές ανατροπές, απειλές και προκλήσεις που έχουν ανακύψει και έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες στο στρατηγικό περιβάλλον της Μεσογείου. Οι πρόσφατες εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες, και οι εξελίξεις που ακολούθησαν – ιδιαίτερα η συριακή κρίση – αποτέλεσαν ξεχωριστό αντικείμενο έρευνας και ανάλυσης. Αναλύονται επίσης θέματα όπως η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία, ο θρησκευτικός φανατισμός, η ενεργειακή ασφάλεια, οι ένοπλες δυνάμεις, οι πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας, ενώ παρατίθενται εκτιμήσεις για τις προοπτικές που διαφαίνονται για το μέλλον.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση από τον συγγραφέα του στρατηγικού περιβάλλοντος της Μεσογείου από την άποψη της γεωπολιτικής ανάλυσης, και η εξέταση της θέσης της ως γεωπολιτικού φαινομένου, με δεδομένο ότι, όπως ο ίδιος σημειώνει, τα ιστορικά στοιχεία της μεσογειακής γεωπολιτικής, θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τις σύγχρονες γεωπολιτικές προσεγγίσεις και να δώσουν απαντήσεις για τη θέση της Μεσογείου στο σύγχρονο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον.

This entry was posted in Γεωπολιτική, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s