Η τρίτη σύνοδος κορυφής για την ασφάλεια των πυρηνικών – Nuclear Security Summit (NSS) – θα φιλοξενηθεί στη Χάγη (Ολλανδία) στις 24 και 25 Μαρτίου 2014. Αναμένεται να συμμετάσχουν 53 ηγέτες κρατών και εκπρόσωποι 4 διεθνών οργανισμών, περίπου 5.000 αντιπροσωπείες και περίπου 3.000 δημοσιογράφοι.
Κατά τη σύνοδο αυτή θα εξετασθούν οι πρόοδοι που έγιναν στη διετία που πέρασε από την προηγούμενη σύνοδο, καθώς και το ποιοι από τους αντικειμενικούς σκοπούς που τέθηκαν στο Σχέδιο Εργασίας της Ουάσιγκτον (2010) και το Ανακοινωθέν της Σεούλ (2012), προχώρησαν.
Το 2009 ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε μια ομιλία στην Πράγα κατά την οποία χαρακτήρισε την πυρηνική τρομοκρατία ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη διεθνή ασφάλεια.
Μετά από αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξένησαν to 2010, την πρώτη Nuclear Security Summit στην Ουάσιγκτον, με στόχο να δοθεί η δέουσα προσοχή, στο υψηλότερο επίπεδο, για την ανάγκη ασφάλειας των πυρηνικών υλικών και την παρεμπόδιση να περιέλθουν στα χέρα τρομοκρατών. Σ’ εκείνη την πρώτη συνάντηση συμμετείχαν 47 χώρες και 3 διεθνείς οργανισμοί.
Το 2012, η δεύτερη συνάντηση έλαβε χώρα στη Σεούλ (Ν. Κορέα), με τη συμμετοχή 53 χωρών και 4 διεθνών οργανισμών.
Στην προσεχή Τρίτη συνάντηση θα συμμετάσχουν:
Ηγέτες 53 χωρών ως ακολούθως:
Αλγερία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Τσεχία, Δανία, Αίγυπτος, Φινλανδία, Γαλλία, Γκαμπόν, Γεωργία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ιορδανία, Καζακστάν, Λιθουανία, Μαλαισία, Μαρόκο, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Ουκρανία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Πολωνία, Κορέα, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες, Βιετνάμ.
Παρατηρητές:
- Ευρωπαϊκή Ένωση (ι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος εκπροσωπεί και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ)
- Διεθνής Οργανισμός Ατομικής ενέργειας (IAEA)
- Ιντερπόλ
- Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών