“Spearhead Force”: Η αιχμή του δόρατος του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας

Δρ. Ιωάννης Παρίσης

ΝΑΤΟ-ΥΠΑΜΤο ΝΑΤΟ συγκροτεί μια νέα δύναμη άμεσης αντίδρασης, με στόχο τον καθησυχασμό των χωρών μελών του της Ανατολικής Ευρώπης και την αποτροπή αυτού που εκλαμβάνεται ως ενδεχόμενη ρωσική απειλή κατά των Δημοκρατιών της Βαλτικής και άλλων μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι Υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας αποφάσισαν την Πέμπτη 5/2/15, την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg οι αποφάσεις θα «εξασφαλίσουν ότι διαθέτουμε τις σωστές δυνάμεις, στον σωστό χώρο και στον σωστό χρόνο.» Οι Υπουργοί ενέκριναν σχέδια ενόψει της μεταβολής του περιβάλλοντος ασφαλείας στα νοτιοανατολικά σύνορα της Συμμαχίας. Έτσι αποφασίστηκε η αύξηση των δυνατοτήτων της δύναμης NRF (NATO Response Force) η οποία υφίσταται από το 2006, με τη συγκρότηση μιας νέας δύναμης υψηλής ετοιμότητας ή “Spearhead Force”.

Μιλώντας για τη νέα αυτή δύναμη ο Κος Stoltenberg είπε: «Αποφασίσαμε ότι αυτή η πολύ υψηλής ετοιμότητας δύναμη θα αποτελείται από μία ταξιαρχία ξηράς δυνάμεως περίπου 5.000 στρατιωτών. Η δύναμη αυτή θα υποστηρίζεται από ναυτικές, αεροπορικές και ειδικές δυνάμεις.» Ο γενικός Γραμματέας είπε επίσης ότι η Spearhead Force θα υποστηρίζεται από δύο επιπλέον ταξιαρχίες «ως δυνατότητα ταχείας ενίσχυσης σε περιπτώσεις ευρύτερης κρίσης. Συνολικά, η ενισχυμένη πλέον NRF θα αριθμεί περίπου 30.000 στρατιώτες.”

Η Spearhead Force θα έχει δυνατότητα να αναπτύσσεται εντός 48 ωρών για να συνδράμει τις Βαλτικές χώρες σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, ακολουθούμενη από άλλες ενισχύσεις. Ωστόσο στο ΝΑΤΟ λένε ότι θα μπορούσε να διατίθεται οπουδήποτε αλλού παγκοσμίως.

Από το 1997 υπάρχει συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας για απαγόρευση μόνιμων βάσεων στις Βαλτικές χώρες, οι οποίες, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι διαθέτουν ασήμαντες ένοπλες δυνάμεις. Για να ξεπεραστεί αυτό, το ΝΑΤΟ διατηρεί μόνιμες ασκήσεις στις χώρες αυτές προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των κυβερνήσεων τους.

Η νέα δύναμη, που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους, θα βοηθήσει, εκτός των άλλων, να πέσουν οι τόνοι της κριτικής ότι το ΝΑΤΟ είναι πολύ αργό και δυσκίνητο στις αντιδράσεις του και ότι ολοένα μειώνεται η σημασία του στον σημερινό κόσμο.

Φαίνεται ότι η Βρετανία πρωτοστατεί στη συγκρότηση της δύναμης αυτής, η οποία θα εδρεύει στην Πολωνία, συνεισφέροντας με δύναμη 1.000 στρατιωτών “Spearhead Force”. Σημειώνεται ότι η Πολωνία είναι μία από της χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που θεωρεί ότι απειλείται σοβαρά από την πλευρά της Ρωσίας. Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Κάμερον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «καταστρατήγησε τους κανόνες» με την στρατιωτική εισβολή της σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας. «Η μεγάλη συμμαχία μας πρέπει τώρα να εξελιχθεί και να εστιάσει στις νέες δυνατότητες τις οποίες έχουμε ανάγκη για να παρέξουμε ασφάλεια στους λαούς μας», είπε ο Κος Κάμερον.

Πλέον αυτών, οι Υπουργοί Άμυνας αποφάσισαν την άμεση εγκατάσταση έξι μονάδων διοικήσεως και ελέγχου σε Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία. «Αν ανακύψει κρίση, οι μονάδες αυτές θα εξασφαλίσουν ότι εθνικές και συμμαχικές δυνάμεις από όλη τη Συμμαχία θα έχουν τη δυνατότητα να δράσουν ως μία δύναμη από την αρχή. Θα καταστήσουν ευκολότερη την ταχεία ανάπτυξη. Θα υποστηρίξουν τη σχεδίαση για συλλογική άμυνα και θα βοηθήσουν στον συντονισμό της εκπαίδευσης και των ασκήσεων.»

Οι Υπουργοί είχαν επίσης μια συνάντηση με την Επιτροπή ΝΑΤΟ-Γεωργίας και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της χώρας αυτής για περαιτέρω εκσυγχρονισμό των δυνάμεων ασφαλείας της. «Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται να βοηθήσει την Γεωργία να καταστήσει την άμυνά της πιο σύγχρονη και με τον τρόπο αυτό να δώσει τη δυνατότητα να έρθει η Γεωργία πιο κοντά στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ», είπε ο Κος Stoltenberg.

Η Συμμαχία αναπτύσσει ήδη μια ομάδα ειδικών ως συμβούλων των αρχών της Γεωργίας σε θέματα αμυντικού μετασχηματισμού, ενώ στην Τιφλίδα εγκαθίσταται ένα Κοινό Κέντρο Εκπαίδευσης ΝΑΤΟ-Γεωργίας.

This entry was posted in Γεωπολιτική, ΝΑΤΟ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε