Η ΣΣΕ αποτελεί σύμβολο!

Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης
 «Ο πόλεμος διαφέρει τελείως από τη διπλωματία ή την πολιτική, γιατί πρέπει να διεξαχθεί από άνδρες που οι αξίες τους και οι ικανότητές τους δεν είναι αυτές που πρέπει να έχει ο πολιτικός ή ο διπλωμάτης. Είναι ικανότητες ενός διαφορετικού κόσμου, ενός πολύ παλιού κόσμου ο οποίος υπάρχει παράλληλα με τον υπόλοιπο κόσμο» (John Keegan, A History of Warfare1993).

Εδώ και περισσότερο από ένα έτος οι Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα το Σώμα των Αξιωματικών, γίναμε και πάλι στόχος επιθέσεων από διάφορες κατευθύνσεις. Αυτό βεβαίως δεν είναι κάτι το νέο – το ζούμε εδώ και δεκαετίες. Παρά ταύτα, μέσα στο γενικότερο κλίμα διαφθοράς, ο ελληνικός λαός θεωρεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας ως λάμπουσα εξαίρεση. Τη θέση αυτή δεν μπορεί να την μεταβάλει οποιαδήποτε συμπλεγματική συμπεριφορά ή κατευθυνόμενη πένα.

Κάποιοι επεδίωξαν να χρησιμοποιήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη δικαιολόγηση των σχεδίων τους ή των αποτυχιών τους. Μειωτικοί χαρακτηρισμοί από πολιτικούς και από τον Τύπο, απαξιωτικά σχόλια εκ μέρους μελών της Κυβερνήσεως, υβριστικά δημοσιεύματα. Αντιδρώντας, είχα κατά καιρούς γράψει μεταξύ των άλλων: Οι “ένστολοι” και… οι άλλοι (Οκτ 2010), Να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Νοε 2010), Υβριστικό και παραπλανητικό δημοσίευμα(Δεκ 2010), Ανοικτή επιστολή προς τον ΥΕΘΑ (Ιαν 2011), Με τα κόμπλεξ… υπό μάλης – Λίβελος κατά των ΕΔ (Απρ 2011).

Είναι γνωστό ότι κατά την τελευταία 30ετία, κάποιοι πολιτικοί χώροι επιζήτησαν την υποβάθμιση του Σώματος των Αξιωματικών, με πρόφαση τον – προφανώς κατασκευασμένο – φόβο ενός πραξικοπήματος και μιας φανταστικής χούντας (!) Στο πλαίσιο αυτό θεωρήθηκε ύποπτη κάθε έκφραση πίστης σε ιδανικά και κάθε πατριωτική συμπεριφορά, με επιδίωξη τον ηθικό ευνουχισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πραγματικός στόχος ήταν να ελέγχονται αποτελεσματικότερα. Επιδιώχθηκε η αφαίρεση κάθε δυνατότητας πρωτοβουλίας, με στόχο να καταστούν άβουλα όργανα ενός μηχανισμού που ελέγχει και παρακολουθεί τα πάντα. Φυσικά δεν είναι αυτός ο ορθός τρόπος για την προάσπιση της δημοκρατίας, δεδομένου ότι ένοπλες δυνάμεις που διαπνέονται από πατριωτικό φρόνημα σε καμία περίπτωση δεν έρχονται σε αντίθεση με τα δημοκρατικά ιδεώδη.

Εδώ και μερικούς μήνες είπαν περίπου στον ελληνικό λαό ότι κινδυνεύει από τα «τάνκς» (βλ. Μνημόνιο ή τάνκς;Ιουν 2011), διέδωσαν στους ξένους ότι ετοιμάζεται πραξικόπημα, προσέβαλαν και διέλυσαν την ανωτάτη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (βλ. Μικροί και επικίνδυνοι…– Νοε 2011), και τέλος, σε συνεργασία με δημοσιογραφικά κέντρα, εκμεταλλευόμενοι ένα γεγονός που απεδείχθη ασήμαντο, επιτέθηκαν κατά της Σχολής Ευελπίδων (βλ. Αξιωματικοί: ο εύκολος στόχος!Νοε 2011).

Ποια ήταν στην πραγματικότητα  η γενεσιουργός αιτία του συμβάντος της 17ης Νοεμβρίου στη ΣΣΕ; Προφανώς ο «εορτασμός» του Πολυτεχνείου. Ένα θέμα που εδώ και χρόνια έχει γίνει αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και εξ αντικειμένου διχάζει τον ελληνικό λαό, εισάγεται και εορτάζεται στις ΕΔ, οι οποίες (όπως όλοι συμφωνούν στα λόγια) πρέπει να τηρούνται μακριά από την πολιτική και τον κομματισμό και από ότι διχάζει τους Έλληνες. Ειδικώς σήμερα, που οι «Ήρωες» έχουν εξαργυρώσει τα γραμμάτια του ηρωισμού τους με υψηλές θέσεις και παχυλούς μισθούς σε Αθήνα και Βρυξέλες, επιμένοντας να… σώσουν τη Χώρα.

Όλα αυτά αποτελούν πρόκληση για την πλειονότητα του ελληνικού λαού. Είναι επόμενο να προκαλούν και να προσβάλουν κάθε στρατιωτικό, όταν του επιβάλλουν να γιορτάσει υποχρεωτικά τον «ηρωισμό» των σημερινών golden boys/girls του πολιτικού συστήματος. Όταν μάλιστα πρόκειται για τους νεαρούς Ευέλπιδες, είναι επόμενο να προκαλούν την περηφάνια τους και τις αξίες που διδάσκονται. Είναι η νεολαία των Ενόπλων Δυνάμεων. Και οι νεολαίες δεν συμβιβάζονται, δεν υποκλίνονται στο κατεστημένο. Αντιδρούν, και αυτό είναι ελπιδοφόρο.

Η ΣΣΕ αποτελεί σύμβολο και τα σύμβολα δημιουργούν περηφάνια και ενισχύουν το φρόνημα. Ήταν λοιπόν επόμενο να αποτελέσει στόχο. Από την πλευρά μας οφείλουμε να προστατεύουμε τη Σχολή μας – όπως και τις άλλες Σχολές των ΕΔ – «σαν τα μάτια μας», με κάθε τρόπο. Σ’ αυτές βρίσκεται ένα από τα καλύτερα κομμάτια της ελληνικής νεολαίας. Η ελληνική κοινωνία τις έχει ανάγκη.

Απευθυνόμενος προς όλους τους συναδέλφους θα ήθελα να πω ότι όλοι μας οφείλουμε να είμαστε κοντά στη Σχολή μας και να δηλώνουμε με κάθε τρόπο την αγάπη μας και την υποστήριξή μας προς τους Ευέλπιδες. Το έχουν ανάγκη, αλλά είναι και υποχρέωση όλων μας. 

This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Η ΣΣΕ αποτελεί σύμβολο!

  1. Ο/Η Ιωάν. Παρίσης λέει:

    Κύριε Σταματόπουλε, καίτοι θεωρώ ότι η συζήτηση δεν έχει πλέον νόημα, απαντώ ειδικώς για την τελευταία σας παράγραφο σχετικά με τον ύμνο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Προφανώς θεωρείτε ότι στην προκειμένη περίπτωση τραγουδήθηκε κάποιος άλλος ύμνος τον οποίο αποδέχομαι ή δικαιολογώ. Γι’ αυτό επιμένω ότι ξεκινάτε από λανθασμένη βάση. Λοιπόν, θα αποδοκίμαζα οποιοδήποτε από τους ύμνους που αναφέρετε και υπονοείτε, ακόμη και του… Ολυμπιακού.
    Τέλος δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα έπρεπε να σας… χαρακτηρίσω!

    • Ο/Η ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ λέει:

      Κύριε Παρίση,
      δεν θεωρώ τίποτε απολύτως. Προσπαθώ να πείσω εσάς αλλά και τους υπόλοιπους συναδέλφους – και από ότι φαίνεται το έχω καταφέρει, αφού θα αποδοκιμάζατε «οποιοδήποτε από τους ύμνους ………., ακόμη και του… Ολυμπιακού» – ότι εφόσον κάποιος προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια που δεν προβλέπεται από τις αρμοδιότητές του θα πρέπει να τυγχάνει της αποδοκιμασίας μας και όχι της υποστήριξής μας όπως παρακινείτε στο αρχικό άρθρο σας («… την υποστήριξή μας προς τους Ευέλπιδες. Το έχουν ανάγκη, αλλά είναι και υποχρέωση όλων μας).
      Λυπάμαι πάντως που «η συζήτηση δεν έχει πλέον νόημα» και χαίρομαι που δεν έκανα εγγραφή στην ιστοσελίδα σας, αφού όπως καταλαβαίνω την έχετε για να παραθέτετε μόνο εσείς τις απόψεις σας αλλά όχι για να τις αντικρούει κάποιος άλλος.
      Κλείνω – οριστικά πλέον – με την «ακροτελεύταια» έκφραση του έτερου σχολιαστή Κου Θανάση Πάσχου: «οι πράξεις-δηλώσεις-ανακοινώσεις εκατέρωθεν να μην υποτιμούν την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη του λαού που στηρίζει και χρηματοδοτεί μονίμως, μέσω των φόρων, τους διοικούντες (πολιτικούς-στρατιωτικούς) και τους διοικουμένους οργανωμένων συστημάτων που πρωτίστως απαιτεί ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ»

      Υ.Γ.; Μα … για να καταλάβετε γιατί τα λέω όλα αυτά!!! Αλλά, ξέχασα, δεν σας ενδιαφέρει …

  2. Ο/Η Θανάσης Πάσχου Οικονομολόγος λέει:

    Ναι συμφωνώ ότι η ΣΣΕ μπορεί να θεωρηθεί ως εθνικό σύμβολο αρκει να θυμηθούμε τους αγώνες του έθνους για την Ελευθερία για την οποία πολλές φορές έπεσαν στον πεδίο της μάχης μαθητές της σχολής, όπως το παράδειγμα της αυτοθυσίας του ιερού λόχου και οι μεταγενέστεροι νικηφόροι αγώνες της Ελλάδας στους οποίους ηγήθηκαν γενναίοι Αξιωματικοί που φοίτησαν στη Σχολή Ευελπίδων μεταξύ των οποίων ο Δαβάκης, ο Πάυλος Μελάς, ο Παπάγος και πολλοί άλλοι.
    Αρνητική περίπτωση φυσικά απότελεί η κατάλυση της δημοκρατίας από Αξιωματικούς, προερχόμενους από τη ΣΣΕ, το 1967 οι οποίοι όμως για τα αδικήματά τους αυτά δικάστηκαν και καταδικάστηκαν. Από τότε πέρασαν σχεδόν 4 δεκαετίες, η δημοκρατία μας εδραιώθηκε-παγιώθηκε αμετάκλητα και σ’ αυτό συνέβαλε μεταξύ άλλων και η νέα γενιά των Αξιωματικών που γαλουχήθηκε, και μέσα από τις Στρατιωτικές Σχολές, από το 1974 και μετά, μέχρι σήμερα, με τα πρότυπα και τις αρχές της σύγχρονης συνταγματικής μας δημοκρατίας, που λειτουργεί πλέον και δέχεται τις επιρροές του διεθνούς περιβάλλοντος, ως πλήρες μέλος όλων των σημαντικών διεθνών πολτικών-οικονομικών και αμυντικών οργανισμών, ΟΗΕ, ΠΟΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ κτλ. .
    4 δεκαετίες σχεδόν από το 1974 και ενώ η χώρα μας και οι πολίτες της δίνουν τεράστιο αγώνα για την επιβίωση μέσα στον κλυδωνισμό της Οικονομικής Κρίσης, αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγονται υπερβολές και διχαστικό πνεύμα σε επετειακούς εορτασμούς από όλες τις πλευρές και οι πράξεις-δηλώσεις-ανακοινώσεις εκατέρωθεν να μην υποτιμούν την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη του λαού που στηρίζει και χρηματοδοτεί μονίμως, μέσω των φόρων, τους διοικούντες (πολιτικούς-στρατιωτικούς) και τους διοικουμένους οργανωμένων συστημάτων που πρωτίστως απαιτεί ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ.

  3. Ο/Η Σταματόπουλος Δημήτριος λέει:

    Κύριε Παρίση,
    σας εκτιμώ και σας σέβομαι αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι με … εκπλήσετε! Συμφωνώ ότι: «όλοι μας οφείλουμε να είμαστε κοντά στη Σχολή μας», «να δηλώνουμε με κάθε τρόπο την αγάπη μας … προς τους Ευέλπιδες» αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει «να δηλώνουμε με κάθε τρόπο … και την υποστήριξή μας» προς αυτούς όταν κάνουν κάτι που ξεφεύγει από τα όρια της νομιμότητας και της στρατιωτικής δεοντολογίας;
    Εάν μας έμαθε κάτι εκείνη η Σχολή ήταν η «Υπακοήν στους Νόμους και τα ψηφίσματα του Κράτους», όπως και ορκιστήκαμε άλλωστε. Ένα από αυτά τα ψηφίσματα είναι και ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου και πρέπει ΟΛΟΙ όσοι ορκίστηκαν να υπακούσουν άσχετα εάν συμφωνούν ή όχι. Τελεία. Εάν δεν συμφωνεί κάποιος υπάρχει και ο «ένδοξος» δρόμος της παραίτησης. Ο Κύριος Πάγκαλος, όμως, δεν είδε «κανέναν στρατηγό να παραιτείται», όπως κι εγώ άλλωστε και φαντάζομαι, ούτε κι εσείς ,,, Κάθε άλλη εξήγηση που επιχειρείται να δωθεί στο περιστατικό είναι, κατά την γνώμη μου, περιττή και προβληματίζει ακόμα περισσότερο την κοινωνία που περιβάλλει, ακόμα, με εμπιστοσύνη το Στράτευμα.
    Και ας μην ξεχνάμε ότι «πρόκληση για την πλειονότητα του ελληνικού λαού» αποτελεί, πλέον και η ατιμωρησία!
    Υ.Γ. Προσπαθώ να φανταστώ ποιές θα ήταν οι αντιδράσεις και οι «εξηγήσεις» εάν ο Αρχηγός ήταν «αντίθετων» πεποιθήσεων – γιατί υπάρχουν και πάρα πολλοί τέτοιοι και καλά κάνουν που υπάρχουν, εδώ που τα λέμε – και ανέβαζε μερικούς πρωτοετείς να τραγουδήσουν τον «Υμνο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς».

    • Ο/Η Ιωάν. Παρίσης λέει:

      Καταρχήν, μάλλον συμφωνούμε… διαφωνώντας (!). Πρώτον, ξεκινάτε από τη λανθασμένη βάση ότι την 17/11 στη ΣΣΕ εκφράσθηκε κάποια «χουντική» θέση. Αυτό πέρασαν τα μέσα και κάποιοι κομματικοί χώροι. Είναι λάθος. Δεύτερον, δεν θα απολογηθώ για το τι έπραξαν κατά καιρούς οι διάφοροι στρατηγοί. Τρίτον, η ΣΣΕ προβάλλει ως πρότυπα όχι κάποιους που δείλιασαν ή εγκατέλειψαν το τμήμα τους, ή… αλλά τον Βελισαρίου, με ότι αυτό σημαίνει. Τέταρτον, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν αποτελεί ψήφισμα (!) του Κράτους, αλλά επιβλήθηκε από τον Κομματισμό, τότε που μας έλεγχαν που πηγαίναμε και ποιον βλέπαμε ακόμη και σε 48ωρη άδεια, τότε που δεν επιτρεπόταν να τραγουδήσουν οι στρατιώτες μας τη «Μακεδονία», τότε που κάθε έκφραση πατριωτισμού και άρνηση ένταξης στο σύστημα μας κατέτασσε στους «αντίθετους», …. Φυσικά η δεξιά διακυβέρνηση δεν τόλμησε, εξαιτίας του «φοβικού ιδεολογικού συνδρόμου» που την διακατείχε έναντι του αριστερισμού.

      • Ο/Η ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ λέει:

        Κύριε Παρίση,
        Πρώτον, η «βάση ότι την 17/11 στη ΣΣΕ εκφράσθηκε κάποια “χουντική” θέση» είναι δική σας και ουδέποτε ανεφέρθηκα σε κάτι παρόμοιο, παρ’ όλο που έχω την δυνατότητα να γνωρίζω από πρώτο χέρι (;;;;) το τι ακριβώς έγινε εκείνη τη ημέρα, αλλά και πως οργανώθηκε.
        Δεύτερον, φυσικά και δεν σας καλώ να απολογηθείτε «για το τι έπραξαν κατά καιρούς οι διάφοροι στρατηγοί». Δημοσίως. Διότι, «κατά μόνας», πιστεύω – προσωπική άποψη, δεν είναι ανάγκη να την ασπασθείτε – ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο, δυστυχώς, θα πρέπει να απολογούμαστε όλοι μας στις γενεές που έρχονται
        Τρίτον, συμφωνώ απολύτως ότι «η ΣΣΕ προβάλλει ως πρότυπα όχι κάποιους που δείλιασαν ή εγκατέλειψαν το τμήμα τους, ή… αλλά τον Βελισαρίου, με ότι αυτό σημαίνει». Αλλά δεν ξεχνώ, επίσης, ότι ο Βελισαρίου ακολουθούσε τις προσταγές της πατρίδας και δεν έκανε αυτό που θεωρούσε ο ίδιος σωστό. Το ότι αυτό που θεωρούσε ο ίδιος σωστό ταυτιζόταν με αυτό που επεδίωκε η πετρίδα, νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο.
        Τέταρτον, δυστυχώς ό,τι και να πιστεύετε, όπως και να επιβλήθηκε, «ο εορτασμός του Πολυτεχνείου αποτελεί ψήφισμα (!) του Κράτους» και το μόνο που έχει να κάνει όποιος δεν συμφωνεί είναι είτε να προσπαθήσει με νόμιμο τρόπο να το αλλάξει είτε να παραιτηθεί
        Πέμπτον, κατά την γνώμη μου πάντα, δεν πρόκειται για «ένα γεγονός που απεδείχθη ασήμαντο». Αντιθέτως, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό γεγονός που θα έπρεπε να μας προβληματίσει τόσο για την λειτουργία της Σχολής (δηλαδή, πώς δεν έγινε άμεσα αντιληπτό; ο καθένας κάνει ό,τι θέλει εκεί μέσα;) όσο και για πολλούς άλλους παράγοντες που δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να αναφερθώ

        Μόνο και μόνο για στατιστικούς λόγους θα ήθελα πολύ να μάθω ποιά θα ήταν η αντίδρασή σας εάν ο Αρχηγός ήταν “αντίθετων” πεποιθήσεων και ανέβαζε μερικούς πρωτοετείς να τραγουδήσουν τον … “Υμνο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς” ας πούμε. Δυστυχώς, σε όποιον κάνω αυτήν την ερώτηση αποφεύγει να μου απαντήσει.

        Υ.Γ. Παρακαλώ, μην σπεύσετε να με χαρακτηρίσετε γιατί θα πέσετε πολύ έξω.

Σχολιάστε